El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

L'últim dia abans de demà, Eduard Màrquez

L'últim dia abans de demà, Eduard Màrquez
Dades de l'obra
Autor: 
Dolors Vergara Ymbernon
Valoracio usuaris obra: 
4/5
Valora aquesta obra: 
Comentaris de l'autor: 

Ressenyes efectuades per ser publicades a Núvol.com

Text de l'obra: 
Mostrar la dificultat que tenim els éssers humans per manifestar el nostre dolor, la necessitat permanent de raonar els esdeveniments adversos que solquen les nostres vides, indagar en les situacions que ens han portat al nostre present fins a trobar aquell punt de culpabilitat que ens tortura, per no oblidar una situació tan desesperada com estèril. Tot això és el que aconsegueix Eduard Márquez en aquesta novel·la, amb una història tan fàcil de llegir com difícil d’oblidar.
 
El desordre propi dels pensaments porta al protagonista contínuament i de manera compulsiva a perdre’s entre els seus records: una escola religiosa on els abusos sexuals s’assumien com a part de la normalitat acadèmica, les relacions perilloses que ja aleshores va establir amb l’amic que anys a venir el portarà a un tràgic desenllaç i una situació familiar no desestructurada però prou allunyada de l’estabilitat emocional desitjable.
 
Amb continus salts enrere l’autor ens van mostrant l’evolució d’una relació volgudament oblidada del passat que,  per aquelles casualitats del destí reapareix en un moment donat per, sense la voluntat expressa de ningú però amb l’excusa de la vella amistat, infiltrar-se novament en la seva vida per tornar-la a manipular com havia fet durant la infància, l’adolescència i la joventut, fins que un altre fet dramàtic els va separar.
 
Què hauríem de fer quan  trobem algú que havia estat amic íntim en una situació que no havíem previst, convertit en un indigent? No hi ha massa possibilitats: podem fer veure que no l’hem vist, no l’hem reconegut, o al contrari, fer una aproximació per interessar-nos per la seva situació. Els dos fets convergeixen en aquesta narració: en primer lloc la vergonya aliena –el protagonista s’amaga per observar sense ser vist- però després apareix el remordiment i la sensació de que cal fer alguna cosa, mostrar solidaritat vers el caigut. I això el retornarà al passat i a les seves pitjors conseqüències.  
 
L’últim dia abans de demà és una novel·la  sobre uns fets que li poden passar a qualsevol, d’aquí la sensació agredolça que produeix la seva lectura, però com passa en aquests casos quan els observem des de l’exterior, pensem que a nosaltres això no ens hauria passat, quan en realitat davant el nostre jo més íntim  pensem: “tant de bo no m’hi trobi mai”. No hi ha situacions literàriament exagerades ni escenaris impossibles. És una novel·la que explica successos esfereïdorament normals amb un estil d’escriptura aparentment tan planer com ens ho podria explicar algú que coneixem,  però que al mateix temps ens sacseja i trasbalsa perquè ens arriba al moll de l’os i no ens permet mostrar indiferència.
 
Una bona lectura per mostrar que no calen massa pàgines per remoure consciències i fer introspecció, en un moment com l’actual on sembla que tot el que és important passa lluny de nosaltres.

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

Comentaris sobre "L'últim dia abans de demà, Eduard Màrquez"

No ho puc dir millor que la Dolors Vergara: novel.la amb una hist&ograve;ria tan f&agrave;cil de llegir com dif&iacute;cil d&rsquo;oblidar. Me&#39;l vaig llegir d&#39;una tirada en un viatge en tren Barcelona-Tarragona (1.15 h-1.30 h&nbsp;aprox) per&ograve; et deixa un regust amarg (o agredol&ccedil;) que et dura uns quants dies. Molt recomanable!!<br /> <br />

Chantal