El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Biografies

2 comentaris / 0 nous
Darrer comentari
Ester F. Matalí
imatge de Ester F. Matalí
Desconnectat
Darrera visita: fa 1 hora 21 minuts
Avesat
Afegit: 26/05/2011 - 20:50
Punts: 8692
Biografies
Descripció del tema: 

Què busqueu quan llegiu una biografia?

N_T
imatge de N_T
Desconnectat
Darrera visita: fa 2 dies 5 hores
Destre
Afegit: 30/06/2017 - 18:31
Punts: 3692

És una pregunta complicada. Una biografia té a veure amb la imatge pública d'una persona, en com la recordarà la història, i amb el significat o importància que aquesta persona hagi tingut, en general per a la història, per a la humanitat, o potser tan sols per al lector mateix. En el meu cas, el que jo busco quan llegeixo una biografia és arribar a comprendre, encara que sigui una mica, aquesta rellevància, més que un llistat de dades històriques que puc trobar per Internet. 

- Per exemple, Ligero de equipaje: La vida de Antonio Machado d'Ian Gibson és una de les meves preferides: entendre la personalitat d'un autor com Machado em va ajudar a comprendre alguns aspectes de la seva obra amb més profunditat, i també alguns elements del context històric i social en què va viure. 

- Un capítol a part representen les autobiografies i memòries, en què probablement el tema de l'objectivitat és més discutible: el propi autor de l'autobiografia prova de presentar una cara o una imatge d'ell o ella mateixa. Una que vaig llegir fa temps és Cosas que los nietos deberían saber de Mark Oliver Everett, que em va agradar, tot i que en general em va semblar que el llibre no estava a l'alçada de les cançons del seu autor. En canvi, Dreams from my father de Barack Obama em va semblar una reflexió molt directa i sincera sobre el tema de la raça i la identitat als Estats Units, que adquireix un valor propi independentment del fet que el seu autor arribés a la presidència dels Estats Units (va ser escrita i publicada força temps abans de l'elecció). 

Fa temps que m'agradaria llegir una biografia de Nelson Mandela, però no m'acabo de decidir. Hauria de llegir la seva autobiografia, o una biografia escrita per un tercer? 

Entra o registra't per publicar comentaris