El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Homenatge a Joaquim Carbó

Durant el mes de setembre hem estat homenatjant Joaquim Carbó de la millor manera que sabem fer-ho els lectors, que és llegint-lo. Hem celebrat els cinquanta anys de La casa sota la sorra amb una lectura compartida a la web, moderada per Albert Carol. que hem tingut la sort de cloure presencialment amb l’autor ja que vam participar en l’homenatge que ahir 23 de novembre es va celebrar al centre d’Arts Santa Mònica, organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil i l’editorial Estrella Polar.

L’homenatge començava amb un photocall “temàtic” on els lectors, amics i admiradors de Joaquim Carbó van poder viatjar amb l’autor, enjogassat i content, dins d’un jeep (imatges) que evocava les aventures dels seus personatges Pere Vidal i Henry Balua.

Passaven pocs minuts de les set de la tarda, quan ja tothom tenia la xapa commemorativa i la postal de la ILC, i Carme Callejón iniciava l’acte presentant Núria Cadenes, encarregada de glosar la figura de l’escriptor. Cadenes va fer-ne un elogi emocionat, fent èmfasi en la figura de Carbó com un “senyor escriptor” que tracta els seus lectors com a persones intel·ligents, que transmet valors, que respecta i honora la llengua, i que, en definitiva, ha demostrat que en català es podia escriure sobre qualsevol cosa, en una època en què no era gens fàcil fer-ho.

Després d’aquesta glosa va projectar-se un fragment de l’entrevista a Joaquim Carbó gravada per la Institució de les Lletres Catalanes el 2014 i que podeu trobar íntegrament en aquest enllaç

La següent intervenció va ser la d’Ignasi Blanch, coordinador de l’exposició d’il·lustracions de La casa sota la sorra, que en cinc minuts va poder explicar-nos el treball dels seus alumnes, mentre es projectaven les il·lustracions.

Seguidament va ser el torn de Patrizia Campana, l’editora d’Estrella Polar que va anunciar-nos que tot just ara s’endegarà la segona edició de l’edició commemorativa de La casa sota la sorra i altres aventures d’en Pere Vidal.

Durant l’acte, va fer-se menció de les adaptacions en còmic de l’obra de Carbó a la revista Cavall Fort la qual va publicar les aventures d’en Pere Vidal i Henry Balua durant molts anys amb les il·lustracions de Madurell. També va fer-se esment al musical d’Egos Teatre del qual vam poder veure’n la projecció d’un fragment.

Tot seguit va ser el torn del Què Llegeixes que participava en una taula rodona amb l’autor, formada per Anna Maria Vives, Mixa, Albert Thió i Mònica Forroy i moderada per Ester F. Matalí, coordinadora del QL. Van sorgir temes relacionats amb les adaptacions, amb l’ambientació de la novel·la, amb la capacitat de l’obra per captar lectors de totes les edats, amb els personatges i amb alguns aspectes que es van tractar durant la lectura compartida.

Finalment, després de projectar el so d’un helicòpter que recordava l’anècdota que ens explicava Joaquim Carbó sobre una activitat amb escoles a Torrebonica (la podeu llegir aquí), Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, va cloure l’acte fent una glosa sentida de l’autor i agraint-li tot el que aquest ha aportat a les lletres catalanes.

L’autor, molt content i emocionat, va continuar fent-se fotografies amb els seus admiradors i signants llibres fins que va ser l’hora de tancar la sala.

Moltes gràcies, senyor escriptor!

Galeria i photocall

Crònica de la Mixa

Franja: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Homenatge a Joaquim Carbó " encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!