El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Ajuda


Normes

Et recomanem que llegeixis també les Normes d’ús del QL.Com funciona el Què Llegeixes?

Preguntes més freqüents.


Què és això del QL?

El Què llegeixes (Ql) és la COMUNITAT de lectors en xarxa de la Institució de les Lletres Catalanes. És una xarxa social i un fòrum sobre llibres, lectures i tot el que faci referència al món del llibre. Entre moltes altres coses podràs començar nous temes de discussió (a Debats) valorar i comentar els llibres que hi ha a la Biblioteca i que més t'han agradat i participar en una pila de concursos, rutes i jocs. També estaràs al cas de tot el que passa a casa nostra amb l’agenda i el blog i fins i tot podràs publicar-hi la teva obra.

Biblioteca Ploma (adults).

Biblioteca Boli (joves).

Biblioteca Llapis (petits).

IDEA: Consulta el Qui som i mira aquest VÍDEO explicatiu.

Hi pot participar qualsevol?

Sí, al QL pot participar qualsevol persona independentment de l'edat que tingui. Només cal que vulguis parlar de llibres. I a més, ho faràs amb gent de la teva edat. Quan et registres, en un dels camps que caldrà omplir se't demana l'edat i el sistema et redireccionarà automàticament cap al fòrum que et correspon: Ploma, Boli o Llapis.

Què he de fer per registrar-me?

Pots registrar-te al QL fent clic a Registra’t de la pàgina d'inici i omplint els camps que trobaràs a la fitxa de registre. Si per alguna raó no te'n surts, ens pots enviar un correu a través del formulari de Contacte i l'equip QL t'ajudarà a formar part de la nostra comunitat.

Un cop estiguis registrat, ja pots començar a dir-hi la teva i editar el teu perfil (foto, descripció, xarxes...). El teu perfil el trobaràs fent clic al teu nom (part superior dreta de la pàgina) des d'on també podràs accedir a la missatgeria interna del QL.

Si no et vols registrar, pots passejar per on vulguis, tot i que no podràs expressar la teva opinió ni participar als jocs del Què llegeixes.

Què són els fòrums Ploma, Boli i Llapis?

La Ploma, el Boli i el Llapis són els símbols amb els quals identifiquem els tres espais del QL. Fins a 12 anys ets del fòrum Llapis, de 12 a 16 ets del Boli i a partir dels 17 formes part del fòrum Ploma. Per això quan et registres és molt important indicar l'edat per tal que el sistema et redireccioni cap al teu fòrum. No és una dada pública.

Què són Les lectures compartides i com s'hi participa?

Les lectures compartides són una de les activitats estrella del Què Llegeixes. En realitat no són més que un club de lectura virtual amb un moderador especialista. Per participar-hi només has d'entrar en l'apartat de "Lectures compartides" que trobaràs en el menú superior (aquí: Ploma, Boli, Llapis). Veuràs que hi ha tot de portades de llibres. Fes-hi clic i ja has entrat a la lectura. Només t'has de deixar guiar per la proposta de calendari del moderador i... a gaudir en companyia!

Puc estar en més d'un fòrum QL a la vegada?

La idea és que estiguis registrat i pertanyis només a un fòrum, segons la teva edat. Podràs consultar tot el contingut de la COMUNITAT lliurement però només podràs fer intervencions on et pertoca. Excepcionalment, si el teu és un cas molt concret posa't en contacte amb l'Equip del Què llegeixes i en parlem. (parlem@quellegeixes.cat).

Puc tenir un registre dels llibres que he llegit? 

Una de les virtuts del QL és que pots construir-te la teva pròpia biblioteca virtual, que és pública i que es veu accedint al teu perfil. Però no només pots portar un registre dels llibres que has lelgit, també pots destacar-ne els que més t'han agradat i afegir-hi els que tens pendents de llegir, per exemple. Tot això ho pots fer des de qualsevol fitxa de llibre, com es veu a les imatges d'aquí a sota i editar-ho des del teu perfil d'usuari. Anima't a posar a la lleixa virtual les teves lectures! 

He perdut la clau i la contrasenya què faig?

Si no recordes la teva contrasenya o el teu nom d’usuari pots sol•licitar-ho de nou AQUÍ fent clic a Demana una contrasenya nova. No obris un compte nou, nosaltres t’ho arreglarem!

Com puc afegir el meu comentari?

Qualsevol usuari registrat pot expressar la seva opinió sobre tots els llibres i sobre qualsevol tema de debat de discussió. En el cas dels llibres només has de fer clic al botó verd i respondre. En el cas dels debats, només cal fer clic en el debat on vols participar (Ploma, Boli, Llapis), llegir què n'han dit els altres usuaris fins ara, i clicar damunt del botó de Resposta. S'obrirà una finestra en blanc i a partir d'allà pots començar escriure. Si et cal, sempre podràs corregir, esmenar o cancel•lar un comentari propi. En acabat, fes clic a Desa, una sola vegada i espera a què el missatge es desi.

Hi ha debats mooolt llargs: pots anar directament fins el final fent clic a "Darrer comentari".

Què és el meu mur?

El mur és l’espai que hem dissenyat per a què escriguis el teu dia a dia (literari!). Per exemple: avui he anat a la biblioteca i ja tinc a sobre la tauleta la nova novel•la de J.F. Mira! També és el lloc on tots els usuaris poden anar a dir-te coses, penjar-te fotos i veure què és el que has estat fent al Ql darrerament. 

Un cop he publicat el meu comentari he vist que no estava bé, el puc corregir?

Si vols ampliar, rectificar o eliminar un post o comentari que has escrit tu mateix/a, ho pots fent clic a l’enllaç on has deixat el teu comentari (el trobaràs al teu mur, que és on apareix tot el que fas al Ql!) i anant al teu post. A la part superior hi ha els botons amb les diverses opcions: modificar o suprimir. Tots els usuaris poden modificar o suprimir només els propis comentaris o posts i mai el dels altres.

Puc començar tema de debat? (a Fòrums)

Qualsevol usuari registrat pot obrir un tema nou de debat (PlomaBoliLlapis), demananat-t'ho als administradors. Per fer-ho, només cal anar directament debats i fer “Proposa un tema de debat”. Abans, però, mira que el tema que vols proposar no l'hagi obert ningú. Si dubtes, pots anar al cercador i fer una cerca per tot el fòrum. Pel bon funcionament del QL, com menys temes repetits, millor. Igualment, les moderadores t'ajuden en aquest sentit. 

Com funciona això dels punts i què signifiquen?

A mesura que participes al QL veuràs que en el petit botó verd que hi ha al costat del teu nom a la part superior dreta del monitor apareix una xifra de punts. Aquests punts els has acumulat interactuant a la pàgina amb els missatges que hi has enviat. Són per tant una marca de la teva antiguitat com a participant. A mesura que guanyes punts, passes de categoria!

Què és l'avatar?

L'avatar és una imatge que tu has triat i amb la qual se suposa que t'identifiques. Apareix a sota del teu nom en els posts que escriguis. Els avatars estan limitats per la pròpia configuració del fòrum. Nosaltres suggerim una fotografia recent. 

Què vol dir seguir un usuari o que ell em segueixi a mi?

Pots seguir els usuaris que creus que aporten informació que resulta el teu interès, usuaris que llegeixen llibres del mateix tipus que tu, usuaris que saps que tot el que llegeixen t’agradarà... Cada vegada que aquest usuari comenta un llibre o participa en el Ql d’alguna manera, rebràs una notificació al teu correu. Per seguir-lo només has de fer clic a "Seguir aquest usuari", que veuràs en el seu perfil.

Notificacions

Rebràs notificacions cada vegada que un usuari a qui segueixis publiqui alguna cosa al Ql. També rebràs notificacions quan algú respongui o comenti un comentari teu o un llibre o debat que tu hagis introduït.

Pots desactivar-les des del teu perfil i si no te'n surts, demanant-t’ho a qualsevol de les moderadores.

Què és la signatura i com ho haig de fer per tenir-ne una?

La firma, com l'avatar, és informació personal que t'identifica com a usuari del QL. Les firmes es mostren a la part inferior de cada post o missatge que facis. Poden ser un text breu o també una petita imatge.

Qui hi ha darrere del QL?

Darrere el QL hi ha un equip de moderadores, una coordinadora i una Administradora general. Les moderadores vetllen pel funcionament diari del fòrum i estan al cas de tots els temes nous que s'obren i tots els posts que s'escriuen. L'administradora, en canvi, vetlla pel funcionament global del portal i n’és la responsable davant de la Institució de les Lletres Catalanes de qui depèn el Ql. Consulta el Qui som per veure’n més detalls.

Puc ser moderador?

Sí, en principi pots ser moderador d'una lectura (o usuari moderador) si ets un quellegista avesat. Si en tens ganes, només ho has de fer saber a les moderadores o l'administradora que valoraran les teves aportacions i decidiran si pots ser un bon moderador d'una lectura.

Què vol dir fer una fitxa de llibre?

Omplir una fitxa de llibre és participar a engrandir la Biblioteca QL i ajudar a consolidar la comunitat com a prescriptora de llibres. Com més llibres tinguem a la biblioteca més útil és aquesta base de dades per altres lectors. Sobretot, recorda-te’n de posar, a més de la sinopsi, la teva opinió sobre el llibre perquè aquesta informació és molt valuosa pels altres! També és útil valorar el llibre amb les estrelletes. Obrir una fitxa nova de llibre et dóna punts.

Què és l'Spoiler?

L'Spoiler és una eina que trobaràs a la barra de menú quan escriguis un post. S'identifica amb una icona amb el dibuix d'una bomba i serveix per ocultar part del text que has escrit. S'acostuma a fer servir quan l'usuari ha d'explicar el desenllaç d'una novel•la o revelar un punt clau de l'argument. Com que no sabem qui ha llegit què, en aquests casos és millor posar Spoiler. Si has llegit la novel•la o vols saber què s'amaga darrere el text seleccionat com a spoiler només has de clicar-hi damunt, si no, deixa-ho estar o t'aixafarà la guitarra!

DFT o Don't Feed the Troll

De vegades hi ha algun usuari que només està interessat en la mesura que pot enterbolir les discussions i provocar els altres usuaris. Acostumen a ser usuaris exemplars amb bones aportacions i bons comentaris, i de sobte, quan la resta d'usuaris li agafen simpatia, llavors escriuen un estirabot provocador i fora de to. Si te n'adones, el millor que pots fer és avisar la resta d'usuaris amb un post amb un sol missatge que digui: Don't Feed the Troll o simplement DFT.

Si trobo un comentari ofensiu, insults o males formes al QL, què faig? D'entrada, no hi responguis, fes servir el botó de "contacte" i escriu a les moderadores. Aquestes valoraran si s'escau esborrar el missatge i enviarà un advertiment a l'autor o autora. Consulteu les Normes d’ús.

Com puc saber si algú ha contestat un comentari meu o a un tema que jo he encetat?

El QL permet que se t'enviïn notificacions quan hi hagi respostes als missatges, nous temes i anuncis al fòrum. Per canviar aquests valors o revisar els temes dels quals actualment estàs rebent notificacions has d'anar a El meu perfil, i clicar l'opció Notificacions. Aquí pots triar i decidir de quins fils de discussió vols rebre informació.

Puc desactivar les notificacions?

Sí, si vols, et pots desinscriure de dues maneres. Una és quan reps la notificació de missatges nous a la bústia de correu, on sempre trobaràs un enllaç que diu: Pots desinscriure't a aquest tema fent clic aquí... També ho pots fer a través de El meu perfil, i clicar l'opció Notificacions. Un cop ets dins de l'àrea notificacions d'usuari prem el botó verd SEGUEIX per desactivar la subscripció.

Com escric un missatge personal a un altre usuari?

Per escriure correus personals al altres quellegistes podràs fer-ho a través del seu mur. També pots mencionar-lo posant-t’hi una @ davant del seu nom en el teu propi mur o bé escriure-li un missatge amb la missatgeria interna, si vols que sigui privat.

Com puc puntuar llibres?

Per puntuar o valorar llibres has d'entrar a la fitxa de cada llibre concret. Pots buscar-lo amb el cercador o bé a través dels gèneres i/o les etiquetes que trobaràs en cada llibre de la Biblioteca. En la fitxa del llibre hi ha unes estrelles que et permeten puntuar de l'1 al 10 cada llibre. Vés amb compte per què un cop votat el llibre ja no pots modificar les puntuacions. També et demanem que no votis llibres si no els has llegit, no té cap sentit!

Com aviso d'un problema o com es poden fer arribar comentaris o suggeriments de millora sobre el QL?

Si tens suggeriments sobre el funcionament del QL, si tens propostes de millora i també si tens dubtes, escriu-nos a través del formulari de Contacte o bé al nostre correu parlem@quellegeixes.cat. TOTS els missatges són benvinguts!

Si participo en els concursos, quan rebré el premi?

Els enviaments del QL són generalment trimestrals. Si han passat tres mesos i no has rebut el teu premi, posa't en contacte amb els administradors i reclama'l! 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí