El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Icària, Icària

Icària, Icària
Editorial: 
Planeta Col·lecció Ramon LLull
Any d'edició: 
1974
Altres dades: 
Premi Planeta 1974
Valoració dels usuaris: 
7.8/10
Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Xavier Benguerel  és un dels escriptors catalans que van patir l’exili, immerescudament oblidats.  Icària és el símbol de la  Nova Jerusalem la terra promesa dels socialistes i és també el carrer barceloní on uns anarquistes somien i lluiten per un món millor i més just, però el preu de la llibertat, com en el cas d’Ícar, i del protagonista en apropar-se massa a la realitat pot desfer els somnis i sortir-ne ben cremat.

La novel·la, situada a Barcelona al principi de segle xx en una època convulsa  de violència oficial, i d’atemptats i bombes, de monarquia, dictadura i república, narra la vida d’un noi traumatitzat i marcat per la mort del seu pare després de l”estada “ a comissaria.

 Coma resultat de la qual, ja de ben jovenet, es fa anarquista” malgré lui"· i ho dic perquè el seu tarannà és pacifista i  la idea de matar, ni que sigui per idees, el fa vomitar tan literalment com simbòlica, però  la responsabilitat que  es deriva d'allò que sent com  un  deure cap al seu pare, el fa militar i participar en una organització anarquista, revbent-ne les conseqüències tant les de la seva participació passiva com l’activa dels altres.

El cap d’aquesta organització, l’Aureli fa llegir als seus acòlits les aventures i la ideologia d’en Pièrre Cabot, anomenat familiarment  Pare Cabot on s’explica la història, les il·lusions i el fracàs i decepció i l’engany de què són objecte uns valents  idealistes comunistes icarians que s’embarquen cap a unes terres verges d’Amèrica per a construir-hi l’inici d’una societat que seguirà les pautes i les regles  d’una de comunitària més justa. De manera que en la novel·la s’intercalen els esdeveniments convulsos del present a Barcelona i els del passat dels partidaris del “pare” Cabot.

Una estructura perfectament encoblada, tant per la forma com pel fons perquè hi són presents les il·lusions, els ideals, els dubtes, la por , les esperances i la desesperació tan dels homes del present com les del passat. I la lluita pels ideals que reneix de les cendres

La fidelitat del noi consagrat a la memòria del seu pare és també la fidelitat a l’amor una dona  que descobreix en el camí i el procés  de la ideologia i de l’activisme. Configurant així el pas de la innocència del nen,  que no entenia perquè s’enduien el seu pare, cap a un adult  conscient carregat de dubtes, de pors, d’incerteses, però capaç d’aguantar amb fortalesa i per amor al pare, la tortura i el desengany.

Benguerel narra aquesta història basada en els tristos i dramàtics esdeveniments  i en personatges reals, com ell mateix ens confessa, amb una prosa poètica meravellosa i un ric lèxic  català, entrellaçant la història col·lectiva amb la consciència  personal de manera perfecta.

Crec que realment val molt la pena conèixer l’autor i el llibre tot i que ens deixi  un sabor amarg  d’un temps històric i unes vides que no podem i no debem ignorar i que ens han de servir per entendre i entendre'ns.

Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Icària, Icària" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!