El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

La gran teranyina

La gran teranyina
Autor/s: 
Editorial: 
Edicions del Periscopi
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2017
Altres dades: 
Col·lecció Astrolabi
Valoració dels usuaris: 
9.5/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Amb un enfocament crític i de gran angular, Roger Vinton estira els fils adequats per descosir les versions oficials i posar al descobert els orígens i els moviments d’alguns dels lobbys empresarials i familiars amb més poder del nostre país. El Barça, La Caixa, les companyies asseguradores, els magnats del ciment, el món del motor o la indústria farmacèutica, entre d’altres, són objecte de la seva investigació, mitjançant la qual estableix una relació directa i dinàmica entre l’anècdota i els fets amb la voluntat de revelar els mecanismes del poder que ens governa, però, sobretot, amb la intenció explícita de reconnectar el discurs mediàtic amb la realitat.

La gran teranyina revela l’estructura opaca des d’on determinats agents exerceixen el poder a través del qual controlen fets i situacions que afecten diàriament la nostra societat. Aquest llibre ens permet, en paraules del seu autor, obrir els ulls i ser conscients de l’immens poder de l’individu, alhora que ens convida a reflexionar i fer memòria per alimentar l’esperit crític i bastir una opinió pròpia.

Una investigació profunda que canviarà la percepció que el lector té del seu propi país i també un manual de consulta que servirà de brúixola a qui s’endinsi en la selva del poder.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Una rara oportunitat la que ens lliura aquesta obra impagable del periodisme d’investigació al servei de la societat a la qual es dirigeix. Magne el seu objectiu de destapar els privilegis escandalosos en què viuen un grapat d’individus que posseeix el poder real al Principat de Catalunya (i més enllà) i que no deixa que l’agafe el poble, perquè puga exercir la democràcia i implantar la justícia social de la qual ells són els principals antagonistes, malgrat el que volen fer-nos creure. Conèixer-los per defensar-nos-en.

La didàctica és força important per a transmetre els missatges, si no volem que l’interès decaiga passades les primeres planes. El “col·lectiu” Vinton aprofita la tafaneria natural que tothom porta a dintre per estirar el fil dels cognoms de més “anomenada”, lligant-los primer a esdeveniments socials bastant coneguts, per en acabat passar a inventariar els privilegis més ocults de què gaudeixen i el seu origen, siga lícit o il·lícit, proper i/o llunyà en el temps.

Són fets de la seua vida pública que la societat té el dret a saber (a més de ser d’obligada comunicació legal), pel fet que exerceixen un poder real sobre aquesta i n’extrauen els beneficis mitjançant la seua dominació i explotació. Actuen al més alt nivell polític (ells o els seus testaferros són presents a les més altes institucions públiques i privades de l’Estat), mediàtic (són propietaris de la major part dels mitjans d’informació), econòmic i social (dominen els sectors estratègics, que donen força feina assalariada; salaris ridículs comparats amb el seus sous d’escàndol, més de cent vegades superiors, als quals hem d’afegir el repartiment de beneficis de les seues empreses, les que coneguem i d’altres força més amagades, muntades per a pagar menys impostos que els ciutadans normals).

El primer que queda clar de la lectura del llibre és que igual que hi ha un salari mínim per a tothom, n’hi hauria d’haver un de màxim, que evitàs els privilegis i els abusos de poder d’aquests “senyors de noble nissaga” que no ens deixen manar ni gaudir a casa nostra com ens pertoca.

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"La gran teranyina" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!