El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

La vida a qualsevol preu

La vida a qualsevol preu
Editorial: 
Les hores
Traductor: 
Pontus Sánchez
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2017
Altres dades: 
Isbn 978-84-946775-1-9. Títol original: Liv till varje pris (2014)
Valoració dels usuaris: 
9/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

 

En Tomas convida la seva esposa Maj i els seus fills adolescents a un elegant hotel al camp per passar les vacances de Setmana Santa. La Maj hauria de ser feliç i, com de costum, farà tot el possible per ser simpàtica i amable amb els altres hostes, si no fos perquè està tan marejada… Però, quan es deixa fer un massatge facial i sent les mans suaus de l’esteticista sobre el seu rostre, no pot contenir les llàgrimes.

En Tomas lluita per l’empresa familiar i per mantenir-se sobri, en Lasse té problemes per aprovar l’últim curs de l’escola de primària i l’Anita està desapareixent dins d’un món de llibres i de pel·lícules. A mesura que acaba la dècada dels 50 i s’hi entreveuen els canvis dels 60, la Maj veu com el seu món, confortable i estable, comença a trontollar. El seu ideal de vida està quedant obsolet.

Kristina Sandberg dóna veu a una generació de dones silencioses que van ser essencials pel desenvolupament de l’estat del benestar modern i per al curs de la història, però que poques vegades tenen un lloc visible.

La vida a qualsevol preu és l’últim volum de la trilogia de llibres independents sobre la història de la Maj.

Premis: Dobloug Prize 2016, The Svenska Dagbladets Literary Prize 2014, The Moa Martinson Scholarship 2014, The August Prize for Best Fiction 2014, argumentació del jurat: “Algunes vides segueixen sent invisibles. La novel·la La Vida a Qualsevol Preu és l’última entrega d’una trilogia on cada unitat és el seu propi conjunt. Amb la seva epopeia sobre Maj, una mestressa de casa, Kristina Sandberg mostra que tota una odissea pot estar continguda dins de les parets d’un pis de la ciutat d’Örnsköldsvik. Una vida familiar fràgil i ferida en un estat del benestar representat amb distància i empatia. Amb cura, l’olor de la cuina, els fums de bugaderia, la brisa salada del mar se’ns van fent presents. Estem drets al costat de la Maj, a la cuina, amb les grans qüestions de la vida i un, què farà avui per sopar?”

 

 

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

 

Aquesta novel·la dona veu a les dones, un homenatge, ambientada a les dècades 50-60 a Suècia, és, encara ara, vigent aquí entre nosaltres, com, el condicionament social, t’aboca a unes tasques, que et creguis feliç perquè obtens el que s’espera de tu, els papers predefinits home dona, i que no es poden crebantar, a no pensar en les pròpies necessitats ni desitjos, els equilibris per compaginar ser esposa, mare, mestressa de casa i alhora dona, l’home ha de respondre al fet que no pot faltar el pa a casa... quina diferència amb l’actualitat, en què una mica d’obertura ha començat a permetre el divorci, l’avortament, la igualtat... Amb un estil ràpid, directe, àgil, capítols curts, i una narració a tres veus: la Maj, en Thomas i una tercera que s’adreça a la Maj, ens mostra la lluita a la qual s’enfronta la Maj: ella, la família, els canvis socials... la immensa feina que es fa, que no es paga, però que té costos, i que són els fonaments del benestar que s’albirarà en el futur. Moltes dones, mares i àvies veuran reflectit el seu món, bé en elles o bé en l’entorn, i els homes, en les seves equivalències, el món invisible al qual no se’n permetia l’accés i reconeixement. Lectura entendridora, torbadora, commovedora, no exempta de dramatisme i tocs punyents i colpidors, i on s’emfatitza molta emotivitat.

 

 

Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"La vida a qualsevol preu" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!