El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

L’alè de les cendres

L’alè de les cendres
Editorial: 
Arrela
Any d'edició: 
2014
Altres dades: 
Valoració dels usuaris: 
9.3/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

L’alè de les cendres de Maite Salord combina tres plans –el narratiu, l’històric i el poètic– per oferir alhora la trajectòria completa de Dèlia Escandell Guerrero, entre Mallorca i Menorca, i la d’una nissaga en què conflueixen dues branques familiars, eivissenca i andalusa, al barri de Son Espanyolet de Palma entre els anys vint i els quaranta. La veu narrativa ressegueix la crua història col·lectiva, marcada pels fets tràgics viscuts durant la Guerra Civil Espanyola, mentre que els textos històrics n’ofereixen el contrapunt documental. La dimensió poètica, en canvi, s’assoleix gràcies a la primera persona de les dotze «vibracions» amb què es clouen els grans capítols a tres veus.La història familiar, circumscrita a un temps i a uns espais físics ben reals, esdevé fonamental per entendre els secrets i els silencis amb què na Dèlia va construir la seva vida amb Josep Taltavull a Menorca. L’alè de les cendres, tanmateix, ens condueix, en un crescendo literari, a la veu darrera de na Dèlia a la recerca del pare de la infantesa, finalment recuperat. Des del cementeri de Ciutadella i resseguint la roda de l’any, el diàleg que manté amb el fosser li permetrà trobar un acord entre el pes de la vida i l’alliberament de la mort.

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

Comentaris sobre "L’alè de les cendres"

Amb un plantejament molt original, no tant sols se’ns narren uns fets emmarcats en un context històric, sinó que també ens fa conèixer els efectes anímics sobre de qui els viu i pateix..

A destacar el marc geogràfic dels esdeveniments, les illes, amb les limitacions de connectivitat i l’isolament  que correspon a l’època, que genera unes actituds i uns comportaments peculiars.

Els fets històrics i els personatges de l’entorn de la protagonista, Dèlia Escandell, no tant sols assoleixen el paper de secundaris sinó que esdevenen claus per entendre els sentiments que afloren en el que l’autora ha denominat vibracions.

El relat s’engrandeix al final de cada una de les parts ( vibracions) , en que Dèlia dialoga, quasi a mode de soliloqui, amb el fosser, i es buida de tots els sentiments que han marcat la seva existència.

Molt recomanable. 

Dels tres plans narratius, el mes fort es el poetic. La veu de na Delia es la mes individualitzada; les altres son ecos de la seva. Des del punt de vista historic, la novel.la te l'interes de l'escenari balear sobre el qual, que jo sapiga, no s'escrit massa entorn a la Guerra Civil. Els personatges podrien estar mes dibuixats; els homes es defineixen per unes traces minimes i les dones comparteixen, gairebe sense excepcio, qualitats heroiques de fortalesa, dignitat i serenitat. Es a dir, estan fins a cert punt idealitzades. L'estil de frase curta i puntuacio heterodoxa es original i efectiu en moments concrets, pero repetitiu en un llibre de mes de 340 pagines, restant-li fluidesa narrativa. Recomanable, amb algunes reserves.