El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

L’epopeia californiana de catalans i illencs (1764-1848)

La conquesta de Califòrnia per catalans i illencs en el periode 1764 -1848
Editorial: 
Llibres de l'Índex
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2015
Valoració dels usuaris: 
10/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

L'epopeia californiana de catalans i illenc (1764-1848) narra la gesta d'una colla de missioners, soldats i administradors catalonoparlants després d'haver passat la frontera nord-oest del virregnat de Mèxic. S'expliquen les accions heroiques i prodigioses que varen permetre l'infantament d'un nou país en assentar les bases de la colonització d'unes terres tot just descobertes, contribuint a explorar-les, a fer-ne la descripció i cartografiar-les, obrir vies de penetració, aixecar missions evangelitzadores, fortins militars i uns pocs establiments civils, tot bastint esglèsies de sòlids carreus amb embigats i sostres a la catalana.

 

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Aquesta obra vol ser un homenatge al grapat d'aventures catalanoparlants que amb les seves gestes esdevingueren bressol de la història de l'Alta Califòrnia mig segle després de l'ensulsiada de 1714. Aquesta epopeia amb prou feines ha arribat a l'abast del gran pùblic de parla catalana, malgrat pertànyer a aquest àmbit concret els homes que protagonitzaren les accions heroïques i les gestes prodigioses d'aquest relat - entre els que figuren el conegut capità lleidatà Gaspar de Portolà i el conegut frare franciscà mallorquí Ginebró (Juníper) Serra -.

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

Comentaris sobre "L’epopeia californiana de catalans i illencs (1764-1848) "

Fa uns anys vam visitar la missió de Carmel-by-the-Sea i em va soprendre trobar-hi documents (cartes personals entre d'altres) escrits en català antic. Va ser una sensació molt curiosa. Una visita recomanable si mai en teniu l'oportunitat.

Molt lluny d'aquí...

Gràcies per donar-me noticia i testimoniatge d'un fet viscut regirant papers en la missió californiana del Carmel i descobrir-ne cartes escrites en un català pre-fabrià.

Efectivament, tant la missió com el primitiu poblat que fou fortí el 1770, comptà com a primers pobladors fins a 18 catalanoparlants. Ja que a més de Portolà, el cirugià carcinès Pere Prat, l'enginyer Costansó i el parell de frares mallorquins, Palou i Crespí, hi havia un bon esplet de militars, constitüit pel tinent Pere Fages, el sergent Joan Puig, el caporal Miquel Pericàs i Sobrevia i els soldats Manuel Butrón i Ros, Antoni Montanya, Domènec Arús, Domènec Malaret, Domènec Clua, Pau Ferrer, Francesc Gumbau, Carles Lamarge, Valentí Planells i Jeroni Planes.

Ja teniu, doncs informació complementària per acabar de bastir una efemèride tan curiosa com la que describiu.

Salutacions ben cordials.