El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

L'últim passatge de Walter Benjamin

L'últim passatge de Walter Benjamin
Editorial: 
EL BALANCÍ
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2017
Altres dades: 
Valoració dels usuaris: 
0/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Molta gent ha sentit parlar de Walter Benjamin i sap que va tenir certa relació amb Catalunya, però pocs en coneixen gaire cosa més. L'últim passatge de Walter Benjamin recrea la figura del filòsof jueu a partir de la narració dels seus últims dies: la fugida pels Pirineus, l'arribada a la costa catalana i, després de ser retingut per la policia espanyola, a seva mort a Potbou el setembre de 1940.

Al fil de la narració s'evoquen alguns passatges cabdals de la seva vida -la infantessa, els amics Ernst Bloch, Hanna Arendt, Theodor W. Adorno, entre d'altres, les amants, l'estada a Eivissa el 1932, a Marsella, o al camp d'internament de Vernuche-, i es perfila la seva ingent obra de pensador, crític i traductor.

Amb aquesta novel·la divulgativa, del tot rigorosa pel que fa al coneixement de la vida i el pensament de l'intel·lectual, el lector es capbussa en la figura d'un dels filòsofs més importants del segle XX i alhora reviu el periple tràgic que van haver de patir els milers de perseguits que fugien de la barbàrie nazi.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Tragedia personal explicada en 2 dies últims de la vida del personatge. Després de sortir d'un camp de refugiats francès i de dormir al ras una nit sençera, s'ajunra amb una guia que el portarà per les muntanyes pirinenques, acompanyat d'una mare i un fill fins al llindar de la frontera. Allà les 3 persones hauran d'anar baixant fins a Porbou, arribaran a l'estació, passaran l'aduana, i les autoritats franquistes no els donen sentit de pas. Els retenen i els porten a una pensió a dormir, per al dia següent tornar-los a França.

El viatge de'n Walter, es un infern pujant i baixsant montanyes, rememora les seves estades a diferents llocs, els seus familiars, i amb només 48 anys molt gastats, per el consum de drogues en temps enrera, i sense forces, es suicidarà aquella mateixa nit a l'habitació de la pensió, prenent-se un grapat de pastilles de morfina.

Ser alemany-jueu, escapar i anar a parar a París, i després a un camp, per acabar a Portbou, és el relat.

Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"L'últim passatge de Walter Benjamin" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!